I will explain two dates falling in a leap year, 2012. One is within 1st January - 29th February. While other date is outside of these two months.

**Example 3. 5**

^{th}February 2012

**Step 1.**Note down the date: 5

**Step 2.**Note down the key number for month:

__4__letters in January & February are common i.e. “uary”. Therefore, key number for Febr

__uary__is

__4__… (See Key Numbers For Months:1st Group)

**Step 3.**Find and note down the key number for first two digits in year: First two digits from 2012 forms 20 and we have already found the key number for 20 as 0 in example 1.

**Step 4.**Find and note down the key number for last two digits in year: Last two digits from 2012 forms 12.

- When we divide 12 by 4 we get quotient as 3.
- We subtract 1 from 12 and get 12-1=11.
- We add 3+11 and get 14.
- We divide 14 by 7 and get 0 as a remainder (14 is present in the multiplication table of 7) and this is the key number for 12.

**Step 5.**Add all the above noted numbers: 5 + 4 + 0 + 0 = 9.

**Step 6.**Divide above addition by 7 and find the remainder: If we divide 9 by 7 then we get 2 as a remainder.

**Step 7.**Check if the year is a leap year or not (only if the given date falls in between 1

^{st}January to 29

^{th}February, both the dates including): As given date i.e. 12

^{th}January 2013 falls in between 1

^{st}January to 29

^{th}February we need to check if the year 2012 is a leap year or not.

Last two digits from 2012 forms number other than 00
i.e. 12. So, we will check if 12 is completely divisible by 4 i.e. remainder is
zero if 12 is divided by 4 (or we will check if 12 is present in the
multiplication table of 4).

4 x 3 = 12

So, we can conclude that 12 is completely divisible by
4. And hence the year 2012 is a leap year

**Step 8.**If the given date falls in between 1

^{st}January to 29

^{th}February and the year is a leap year then we need to go one day back from our calculated final day to get exact day.. So from Step 6 our final day would be Monday (2 points to Monday). But, for this scenario we need to go one day back from our calculated final day to get exact day.. So, our final day would be one day before Monday i.e. Sunday…!! Just check it..!! :)

**Example 4. 10**

^{th}June 2012**Step 1.**Note down the date: 10

**Step 2.**Note down the key number for month June: June comes after

__5__

^{th}month (May). So, its key number will be

__5__... (See Key Numbers For Months: 2

^{nd}Group)

**Step 3.**Find and note down the key number for first two digits in year: First two digits from 2012 forms 20 and we have already found the key number for 20 as 0 in Example 1.

**Step 4.**Find and note down the key number for last two digits in year: Last two digits from 2012 forms 12. And we have already found the key number for 12 as 0 in previous example.

**Step 5.**Add all the above noted numbers: 10 + 5 + 0 + 0 = 15.

**Step 6.**Divide above addition by 7 and find the remainder: If we divide 15 by 7 then we get 1 as a remainder.

**Step 7.**Check if the year is a leap year or not (only if the given date falls in

between 1

Previous Index Next

^{st}January to 29^{th}February, both end dates including): As given date i.e. 10^{th}June 2012 does not fall in between 1^{st}January to 29^{th}February we don’t need to check if the year 2012 is a leap year or not. So, 1 is our final result from Step 6. And as 1 points to Sunday, this is the day of week which falls on 10^{th}June 2012…!!!Previous Index Next

## No comments :

## Post a Comment